Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Η ελιά

 

Οι ελιές αποτελούν μια πλήρη τροφή και ένα απαραίτητο συμπλήρωμα για κάθε τραπέζι. Ελιά, πηγή υγείας, μακροζωίας.

Ο τόσο γνωστός από αρχαιοτάτων χρόνων καρπός της ελιάς (2.000 π.χ.) είναι ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που προσέφερε πλουσιοπάροχα η φύση στην ελληνική γη.

Το Ιερό αυτό δέντρο, που κατά την ελληνική μυθολογία συμβολίζει την Ειρήνη, Φρόνηση και την Ευφορία, αποτελεί ασύλληπτα σημαντική θρεπτική πηγή για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι αρχαίοι Έλληνες γνώστες των θρεπτικών ιδιοτήτων, ενδιαφέρονταν για την καλλιέργεια του ελαιόδεντρου, αλλά και για την διάδοση του, μεταφυτεύοντας το και στις αποικίες που ίδρυαν.

Οι σύγχρονοι Έλληνες, πιστοί στην παράδοση και προσανατολισμένοι στην ελαφριά, φρέσκια διατροφή, αγαπούν την ελιά, που είτε σας ορεκτικό, είτε σαν συμπλήρωμα, αποτελεί βασική καθημερινή τους τροφή.

Η μεγάλη βιολογική αξία της ελληνικής ελιάς, σε συνδυασμό με την ελαφριά αρωματική της γεύση, την έχουν καθιερώσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα μοναδικό, αγνό, φυσικό προϊόν, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες διαιτητικές απαιτήσεις, αφού είναι φτωχό σε θερμίδες(100 θερμίδες στις 10 ελιές). Υπερέχει όμως σαν τρόφιμο, κυρίως γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε Βιταμίνες Α, Β, και Ε, καθώς και σε Fe (σίδηρο) και C (κάλιο).

Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες, καταναλώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό επιτραπέζιας ελιάς και παρουσιάζονται τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπαθειών.

Οι ελιές αποτελούν μια πλήρη και υγιεινή τροφή με απολαυστική γεύση και είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα για κάθε τραπέζι, προσφέροντας πλουσιοπάροχα υγεία και μακροζωία.

  ΜΑΥΡΕΣ ΕΛΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ
ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ g% 0,38 1,5
ΛΙΠΗ g% 33 13,5
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ g% 7,5 4,0
ΘΕΡΜΙΔΕΣ / gr 3,2 1,4
ΑΣΒΕΣΤΙΟ mg% --- 101
ΦΩΣΦΟΡΟΣ mg% 16 15
ΣΙΔΗΡΟΣ mg% 2,3 2
ΒΙΤΑΜΙΝΗ A mg% 432ì % 420ì %
ΒΙΤΑΜΙΝΗ B mg% ΙΧΝΗ ΙΧΝΗ

Τα οφέλη της ελιάς

Πέρα από τη γεύση και τον… ελληνικό χαρακτήρα που δίνουν στη χωριάτικη σαλάτα, οι ελιές μας χαρίζουν και τεράστια οφέλη όσον αφορά την υγεία μας.

Συγκεκριμένα:

  • Περιέχουν λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι ιδιαιτέρως ευεργετικό στο θηλασμό, καθώς η έλλειψη αυτού σχετίζεται με δερματικές παθήσεις και ανάπτυξη προβλημάτων στα βρέφη.
  • Βελτιώνει τις ηπατικές λειτουργίες «καθαρίζοντας» τον οργανισμό λόγω του φυσικού χλωρίου που περιέχει.
  • Οι βιταμίνες A, D, E και Κ βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών στα παιδιά και τους ενήλικες.
  • Η χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά τους προέρχεται από τις πολυφαινόλες, οι οποίες παρουσιάζουν δράση κατά του καρκίνου και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Η βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στις ελιές μειώνουν τον κίνδυνο καταστροφής των κυττάρων και τις φλεγμονές.

Η διατροφική αξία της ελιάς

Η χρησιμότητα και η ωφελιμότητα του καρπού της ελιάς στον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστή και οφείλεται στα πλούσια θρεπτικά συστατικά του. Η μέση ενεργειακή τιμή της ελιάς είναι μεγαλύτερη των άλλων φρούτων και λαχανικών. Ο καρπός της ελιάς επεξεργασμένος, όπως προσφέρεται στο τραπέζι μας, περιέχει ελαιόλαδο & πρωτεΐνες -με παρόντα όλα σχεδόν τα κύρια αμινοξέα-σάκχαρα, τανίνες, στερογλυκοζίτες, κερεμπροζίτες και σουλφολίθη. Επίσης, ανόργανα στοιχεία με βιολογική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και άλλα. Είναι αξιοσημείωτο ότι η περιεκτικότητα της ελιάς σε ασβέστιο είναι μεγαλύτερη όχι μόνο από εκείνη των φρούτων και των λαχανικών, αλλά και των κρεάτων, των ψαριών, του ψωμιού κτλ. Είναι ίση με την περιεκτικότητα σε ασβέστιο του γάλακτος της αγελάδας. Τέλος, η ελιά είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Α.

Η ελιά σαν βρώσιμο προϊόν

Οι ελιές που υπάρχουν άφθονες στο τόπο μας, αποτελούν ύστερα από κάποια επεξεργασία, πολύτιμο συμπλήρωμα στη καθημερινή διατροφή μας.

Η βρώσιμη ελιά ανοίγει την όρεξη, τονώνει και ωφελεί τον οργανισμό. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, κάθε άνθρωπος εκτός από τις άλλες τροφές, πρέπει να τρώει και 80 γραμ. ελιές την ημέρα, γιατί παίρνει από τις ελιές ασβέστιο, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Η επεξεργασία που χρειάζεται είναι ανάλογη με την ποικιλία της ελιάς, το βαθμό ωριμάνσεως, το γούστο του ανθρώπου, κ.λπ. Θεωρείται δε σωστή αυτή η επεξεργασία, όταν στις διατηρημένες ελιές εξασφαλίζει το καλό άρωμα, την όμορφη εμφάνιση και τη καλή γεύση.